Allerkleinsten

Opgroeien naar “gaminisme” – Preventie begint in de wieg

BEHALVE KINDEROPVANG KUNNEN DE KINDERDAGVERBLIJVEN TEGEMOET KOMEN AAN HET TEKORT AAN HYGIËNE, VOEDING EN OPVOEDING VAN DE OUDERS.

In de minderbedeelde middens is het Colombiaans familiaal patroon dikwijls een éénoudergezin. Eens de vader weg is, staat de moeder er alleen voor en moet zij er alleen voor vechten opdat de familie zou overleven, hetgeen haar weinig of zelfs geen tijd laat om met haar kinderen bezig te zijn.

ELLENDE EN VERWAARLOZING

Opvang is een cruciaal probleem. Wanneer kinderen zonder toezicht in hun armoedige woonsten worden achtergelaten zijn ze dikwijls het slachtoffer van ongevallen.
Omdat er geen aangepaste structuren zijn hebben de mama’s zich gegroepeerd en hun kroost samengebracht in een zogenaamde ”opvang“. Achteraan in een donker krot zitten dan een twintigtal kinderen opeengehoopt onder de hoede van één van de moeders die ze “gemeenschapsmoeder“ noemen, dikwijls zonder enige opleiding. Eén voordeel is er: ze krijgen er te eten…

DE MAMA’S HELPEN, DE KLEINTJES BESCHERMEN

Momenteel helpt het BCWK een tiental van zulke kinderdagverblijven in bijzonder armoedige omgevingen te Bogotà, Armenia, Titiribi en Villavicencio, evenals in de streek van Armero waar het sinds 1985 vertegenwoordigd is. De infrastructuren zijn verbeterd en de monitrices worden bezoldigd om moeders te helpen bij hygiëne en kindervoeding.
Rond deze kinderdagverblijven worden door maatschappelijke werksters voor de mama’s opleidingen georganiseerd zoals voor kapper, koken, maken van gebak en beheer van micro-ondernemingen. Vandaag zijn er velen onder hen die in hun atelier hun onlangs verkregen diploma hebben opgehangen. Deze kleine ondernemingen hebben echt succes, en wat ze ermee verdienen is een zeer welkome aanvulling voor wat er dagelijks op tafel komt.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner